IDOL

Yes! Äntligen har åtets bästa program börjat igen! :)

Jag har verkligen inte gjort nått av värde idag. Bara tagit en promenad, bakat blåbärspaj, givetvis smakat av blåbärspajen, kollat på IDOL (liiiite av värde) och bara tagit det lugnt. Dagen har gått väldigt fort i alla fall. Det känns som jag nyss klev upp ur sängen imorse, och nu är det dags för att sova snart igen.

Hur som helst är jag inte i min bästa form, det är mycket negatvit just nu. Det tynger mig, fruktansvärt mycket faktist.

Imorgon är ,liksom idag, Henrik ledig. Jag vet hur mycket han avskyr badhus, fast jag ska försöka få med mig honom dit imorgon med barnen, annars går jag själv med dem. Dessutom ska Emil få ett nytt täcke, så det blir nog en promenad till JYSK. Annars blri morgon dagen en lugn dag med.

Nu avslutar jag för mig med några bilder från dagen:




Emil byggde nått konstverk utav klädnypor.



Med en klädnypa på min näsa roade jag Liam till en förbannelse....



Liam i leksakslådan...



KLART! Hans konstverk är klart!


Kommentarer
Postat av: Saga

Bebisar behöver sin Mödrar bredvid

av James J. McKenna, Ph.D.

Under hela mänsklighetens historia, ammande mödrar sover tillsammans med sina barn utgör en underbart adaptiva system där både mammor och spädbarn sova fysiologi och hälsa var anslutna i fördelaktigt sätt. Genom att sova bredvid sin mor, får barnet skydd, värme, emotionell tillförsikt, och bröstmjölk - i just de former och kvantiteter som naturen avsett.

Detta arrangemang sovande tillstånd mödrar (och fäder) för att snabbt reagera på barnet om det gråter, kväver, eller behöver dess näsgångar rensas kroppen kyls, värmde, smekte, vaggad eller innehas. Detta arrangemang bidrar således till att reglera barnets andning, viloläge, upphetsning mönster, pris hjärta och kroppstemperatur. Moderns närhet stimulerar också barnet att mata oftare och därmed får mer antikroppar för att bekämpa sjukdomar. Den ökade Nipple kontakt orsakar också förändringar i moderns hormonnivåer som hjälper till att förhindra en ny graviditet innan barnet är redo att avvänjas. På detta sätt, reglerar barnet moderns biologi också, ökad amning block ägglossning, vilket bidrar till att graviditet inte är normalt kommer att ske förrän moderns kropp kan återställa fett och reserver järn som behövs för optimal mödravård.



Det är ett märkligt faktum att det i västerländska samhällen bruket av mammor, pappor och barn sova tillsammans kom att betraktas som konstig, ohälsosam och farlig. Western föräldrar får lära sig att "co-sleeping" gör barnet alltför beroende av dem, eller risk för oavsiktlig kvävning. Sådana synpunkter som inte stöds av mänsklig erfarenhet i hela världen, men där i kanske miljontals år, sov spädbarnen en självklarhet bredvid minst en vårdgivare, vanligtvis modern, för att kunna överleva. Vid någon tidpunkt i modern historia, spädbarn avskildhet med låg föräldrarna kontakt med varandra under natten kom att förespråkas av specialister barnomsorg, medan barn-förälder samspel med hög föräldrapenning kontakt kom att motarbetas. Faktum är att de få psykologiska studier som tyder på att barn som "co-sov" i en kärleksfull och trygg miljö att bli bättre anpassat vuxna än de som uppmuntrades att sova utan föräldrarnas kontakt eller trygghet.



Rädslan för kvävande spädbarn har en lång och komplex kulturell historia. Sedan före medeltiden "överliggande" eller kvävande spädbarn medvetet var vanligt, särskilt bland de fattiga i överbefolkade städer. Denna form av barnamord ledde lokala kyrkliga myndigheter att stifta lagar som förbjuder föräldrar att låta spädbarn sova bredvid dem. Bruket att ge barn alkohol eller opiater för att få dem att sova blev också vanligt, under sådana förhållanden, barn har ofta inte vakna, och det antas att mödrar måste ha överlappande dem. Också i rökfyllda, enligt ventilerade utrymmen kan spädbarn duka lätt till syrebrist. Tyvärr, hälso-tjänstemän i vissa västländer främja budskapet att sova kontakt mellan mor och barn ökar risken att barnet dör i plötslig spädbarnsdöd (SIDS). Men den forskning som här meddelandet bygger anger endast att bädd-delning kan vara farligt när den förekommer i samband med extrem fattigdom eller om modern är rökare. Några forskare har försökt att exportera detta budskap till andra kulturer. Men i Japan, till exempel, där samsovning är normen, SIDS priser är bland de lägsta i världen, vilket tyder på att denna ordning faktiskt kan bidra till att förebygga plötslig spädbarnsdöd.



Human spädbarn behöver ständig uppmärksamhet och kontakt med andra människor eftersom de är oförmögna att ta hand om sig själva. Till skillnad från andra däggdjur, kan de inte hålla sig varm, röra sig, eller livnära sig förrän relativt sent i livet. Det är deras extrema neurologiska omogenhet vid födseln och långsam mognad som gör mor-barn relationen så viktig. Den mänskliga spädbarnets hjärna är bara cirka 25% av sin vuxna vikt vid födseln, medan de flesta andra däggdjur är födda med 60-90% av den vuxna hjärnans storlek. De unga i de flesta andra däggdjur bli oberoende av sina föräldrar inom ett år, medan människor tar 14 till 17 år för att bli fullt utvecklad fysiskt, och oftast längre än att vara helt oberoende.



Förutom att vara en naturlig egenskap hos vår art, ständig närhet till mamman under spädbarnstiden är också nödvändigt på grund av behovet att föda ofta. Bröstmjölk består av relativt små mängder protein och fett, och stora mängder absorberas snabbt och metaboliseras socker. Därför barnets hunger cykel är kort, liksom den tid som tillbringas i djup sömn. Alla dessa faktorer tyder på att bruket att skilja barn från sina föräldrar under sömnen tid är mer ett resultat av kulturell historia än av grundläggande fysiologiska och psykologiska behov. Sova Laboratorieförsök har visat att bed-sharing, istället för att sova i separata rum, nästan fördubblat antalet amning episoder och tredubblades den totala nattliga varaktigheten av amning. Spädbarn ropade mycket mindre frekvent då sover bredvid sina mödrar, och spenderade mindre tid vaken. Vi tror att det oftare spädbarn ammas, desto mindre sannolikt är det att dö av plötslig spädbarnsdöd.



Vår vetenskapliga studier av mor och barn sover tillsammans har visat hur hårt bundna samman fysiologiska och sociala aspekter av mor-barn relationen egentligen är. Andra studier har visat att separation av modern och barnet har negativa konsekvenser. Antropologiska överväganden föreslår också att separationen mellan modern och barnet bör vara minimal. Västerländska samhällen måste noga tänka över hur långt och under vilka omständigheter de vill driva spädbarn bort från kärleksfulla och skyddande samsovning miljö. Spädbarn näring, känslomässiga och sociala behov samt moderns svaren på dem har utvecklats i den här miljön i årtusenden.





Dr James J. McKenna är professor i antropologi och direktör för Center for Behavioral Studies of Mother-Infant Sleep, Notre Dame University. Denna artikel publicerades först i den Mars-april 1996 utfärda av Världshälsoorganisationen, Journal of the World Health Organization.

© 1996, James J. McKenna



Återges med tillstånd av författaren.



2009-09-09 @ 11:27:12
Postat av: Minna

Hejsan.

Va ett tag sen vi sågs.Dax snart igen.??

Synd att mina barn är sjuka annars hade vi gärna följt med till badhuset. Men vi kanske kan ta det en annan gång..

Kram Minna

2009-09-09 @ 13:46:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0